Puck Landewé bouwde haar fantastische platform Fire for Women om Nederlandse vrouwen anders naar geld te laten kijken en ze te leren om financieel onafhankelijk te worden en eerder met pensioen te kunnen.
Ze was een van de eerste lezers van ‘BLUT’ en schreef er deze lovende review over:http://Www.fireforwomen.com
Lieve dames. Normaliter neemt Lieke de boekreviewsvoor haar rekening voor fire for women, maar ik wil een uitzondering maken. Een uitzondering omdat ik een dame ken die een boek heeft geschreven, en niet zomaar een boek. Een boek dat lijkt te gaan over geld, maar ervoor zorgde dat ik bij hoofdstuk 1 al met tranen bladzijde na bladzijde zat te lezen. Omdat het zo herkenbaar is wat ze schrijft. Omdat ze zo eerlijk is, enorm kwetsbaar en de ene rake zin na de andere schrijft. Ik heb het over Dorothée Loorbach, en ze schreef het boek BLUT. Sinds gister – 4 augustus – te koop.
Dorothée Loorbach
Dorothée Loorbach woont met haar kinderen in Enschede. Ze begon in 2006 met ondernemen en werkt inmiddels internationaal als spreker en schrijver. ‘BLUT’ komt op 4 augustus 2020 als hardcopy en e-book uit voor de Nederlandse en Vlaamse markt. Later dit jaar volgt de Engelse vertaling. Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik Dorothée ontmoette: het was mei 2012 en ik was met mijn vriendin en zakenpartner Stefanie (van mijn fashion magazine Prestage) op een marketing- en media event in Enschede. En daar was Dorothée Loorbach. We zijn altijd ‘slightly in touch’ gebleven – lang leve social media – en toen ik begon met fire for women en zij ondertussen al een tijd bezig was met haar boek kregen we meer contact. En toen stuurde ze maar haar boek toe. En nu ben ik nog meer fan van haar dan dat ik al was. Lees hier de eerste 2 bladzijden, en koop het boek. Echt. Geloof mij, je wil dit lezen.
Sneak Preview
“Op 4 augustus 2016 zei ik dat ik binnen een jaar een boek zou hebben geschreven over hoe ik van nul euro naar een fortuin zou gaan. Op het moment dat ik dit schrijf is het 25 augustus 2019. En ik begin weer helemaal opnieuw. Voor iedereen die het kocht toen ik nog zei dat het binnen een jaar af zou zijn: sorry. Ik was te bang. Ik heb mezelf onderschat. Want op dit moment staan er wel tien boeken in mijn geldprojectdocument, waarbij ik met elke nieuwe pagina een laag dieper leek te komen.
In wat voorafging aan het project, wat ik onderweg leerde en wat er sindsdien gebeurde. Maar bij alles wat ik schreef vroeg ik mezelf af: zit hier wel iemand op te wachten? Wat meteen de essentie van het geldproject raakt. Het project ging namelijk nooit echt over geld. Het ging over alle dieperliggende oorzaken die uiteindelijk leidden tot een verknipte relatie met geld. Wat ook terugkwam in andere aspecten van mijn leven. Mijn armoede was niet alleen materieel. Ik was ook blut in tijd, ruimte, ontspanning, rust in mijn hoofd, toekomstperspectief en relaties. Alles was op.
In periodes waarin ik amper mijn rekeningen kon betalen bleef ik dure cadeaus geven en rondjes en lunches betalen. Dan zei ik als poging tot zelfspot: ‘Geld is geen probleem.’ En dat was waar. Geld was nooit het probleem. Omdat er altijd genoeg van binnen handbereik is bijvoorbeeld, alleen niet altijd bij mij. Meestal omdat ik mijn hand niet uitstak. Maar daar kom ik op terug. Geld is geen probleem. Het is een symptoom van een probleem. Om mijn relatie met geld te veranderen, moest ik mijn perceptie erover veranderen. Om mijn perceptie te veranderen, moest ik de manier waarop ik mijn eigen gedrag verantwoordde, veranderen. En dat is f*cking eng.
Want zo kwam ik uit bij laag na laag na laag van mijn eigen bullshit. Over geld, over waar geld voor staat, over of het belangrijk is of niet, of je een goed mens kunt zijn als je veel geld vraagt voor wat je doet, of je dat geld waard bent en over hoe je jezelf zo saboteert dat geld niet naar je toe komt maar je vermijdt. Daar werd het zweverig. En interessant. Waardoor het boek schrijven steeds enger werd. Want in augustus 2016, toen ik ongeveer twee minuten had nagedacht over wat voor soort boek dit moest worden, dacht ik nog vanuit waar ik op dat moment stond: ik snap niks van geld. Ik vind financiën saai, ingewikkeld en eng. Ik ben blut.
Sommige mensen zijn financieel heel succesvol. Als ik van die mensen ga leren, hoef ik nooit meer blut te zijn. En daarmee kan ik andere mensen, te beginnen met zzp’ers, helpen om ook niet meer blut te zijn. Toen was het nog simpel. Ik ging interviewen en heel veel boeken lezen. Ik zou niet alleen leren over ondernemerschap, maar ook over mijn hypotheek, slimmer sparen en een pensioen opbouwen. Met mijn verhoogde financiële intelligentie zou ik anderen helpen met een managementboek over hoe je ervoor zorgt dat je niet meer blut bent. En daarin zit nou net het probleem. Als je arm bent, denk je in schaarste. Als je rijk bent – in welke zin van het woord dan ook – kun je het je veroorloven om te denken in overvloed. Toen ik arm was dacht ik in termen van ‘niet meer blut zijn’ en ‘rijk worden’. Puur uit noodzaak. Maar ik was binnen zes maanden al definitief vrij van financiële stress. Daarmee verdween die noodzaak.”
Door geld belangrijk te maken, werd geld onbelangrijk.
Waarom jij ook BLUT wilt lezen
Geld gaat niet om geld, geld gaat zelden om geld. Al helemaal voor ons, vrouwen. Althans, dit is een N=8176 mening (zoveel fire fans zijn er inmiddels). Wat wij vinden van geld, hoe wij denken over geld, en hoe ons denken ons gedrag en daarmee onze realiteit bepaalt, is veel belangrijker dan het geld zelf. Dorothée vertelt heel eerlijk over haar eerdere oordelen over geld en hoe haar dat in de problemen bracht. Lang had Dorothée de overtuiging dat geld niet belangrijk was, een beetje vies zelfs, en dat rijke mensen gierige mensen waren, en dat streven naar meer geld onsympathiek is. Maar toen besefte ze dat zichzelf beperken tot financiële – en daardoor ook andere vormen van – armoede niemand helpt.
“Integendeel: als ik blut ben, kan ik helemaal niemand helpen. Inclusief mezelf. Ik dacht altijd dat het nobel was om niet teveel voor jezelf te willen, omdat ik dacht dat als ik meer zou hebben, een ander minder zou hebben. Maar dat is simpelweg niet waar. Alles is energie. Geld is energie. Energie is er altijd en het is altijd in beweging. Dus er zal altijd genoeg van zijn voor iedereen.”
Armoede – in welke vorm dan ook – helpt niemand.
Koop Dorothée’s eerlijke relaas over hoe zij haar haar belemmerende overtuigingen en gedachtes rondom geld wist te veranderen, het inspireert enorm! Laat je het weten als je haar boek hebt gelezen?
0